Preguntes freqüents

01. Qui pot sol·licitar el dret d'estacionament de resident de l'AREA?

El dret d'estacionament de resident de l'AREA el pot sol•licitar qualsevol resident amb un o més vehicles al seu nom, que estigui empadronat en una zona de residents establerta i que compleixi algun d'aquests requisits:

 • Ser titular o conductor principal d'un vehicle amb l'adreça del permís de circulació a Barcelona ciutat i amb les dades actualitzades de la DGT.
 • Ser conductor principal d'un vehicle a nom d'una empresa amb les dades actualitzades a la DGT.
 • Ser conductor principal d'un vehicle, a nom d'una persona o d'una empresa, en règim de lloguer, leasing o renting durant més de 3 mesos i amb les dades actualitzades a la DGT.

02. Quina documentació cal presentar per sol·licitar el dret d'estacionament de l'AREA?

Cal presentar el DNI o el passaport o el NIE i el permís de circulació. Pots consultar-lo aquí o a l'apartat Informació > Usuaris > Residents d'AREA d'aquest web. 

03. Es poden sol·licitar drets d'estacionament de resident de l'AREA per a més d'un vehicle?

Sí, els residents podran sol·licitar drets d'estacionament de resident de l'AREA per a més d'un vehicle sempre que aquests compleixin els requeriments establerts.

04. On es pot sol·licitar els dret d’estacionament de resident de l’AREA?

 • Accedint a l'apartat de tràmits
 • De forma presencial en el Punt d'Atenció Ciutadana BSM: c. de Calàbria, 66 planta baixa (08015 Barcelona). Si voleu sol·licitar cita prèvia, ho podeu fer aquí.

05. Com es pot sol·licitar afegir nou vehicle als drets d’estacionament de resident de l’AREA concedits?

 • Accedint a l'apartat tràmits
 • Trucant al 010
 • De forma presencial en el Punt d'Atenció Ciutadana BSM: c. de Calàbria, 66 planta baixa (08015 Barcelona). Si voleu sol·licitar cita prèvia, ho podeu fer aquí.

06. Què es pot fer amb el dret d’estacionament de resident de l’AREA?

Permet obtenir el comprovant digital o en paper que l'identifica com a resident de la zona amb la matrícula i la zona de resident associada i que comporta l'estacionament a preu de resident.

07. Es pot obtenir un comprovant d’estacionament amb tarifa de resident per a més d'un vehicle alhora?

Sí, el resident amb dret d'estacionament de resident pot obtenir tiquets amb tarifa per a resident per a tots els seus vehicles.

08. Puc treure un duplicat del meu comprovant d’estacionament obtingut des del parquímetre?

No, no es pot treure un duplicat del comprovant d'estacionament obtingut des del parquímetre.

09. Es pot treure un comprovant d’estacionament per a un vehicle però que no coincideixi amb la seva matrícula real?

No es pot. La matrícula associada al comprovant d'estacionament sempre ha de coincidir amb la del vehicle.

10. Com puc fer el pagament per avançat?

Per poder accedir al pagament per avançat, hi ha dues opcions: per mitjà de l'aplicació SMOU - servei Residents Barcelona o  per mitjà del parquímetre.

 • A través de l'aplicació gratuïta SMOU - servei Residents Barcelona podràs optar al pagament per avançat des d'1 dia i, com a màxim, fins l'últim dia laborable de l'any.
 • A través del parquímetre podràs optar al pagament per avançat per a un màxim de 20 dies laborables.

11. Quan puc fer el pagament per avançat?

Quan ho necessitis, ja sigui des de l'aplicació gratuïta SMOU - servei Residents Barcelona o des del parquímetre.

12. Quina és la tarifa ambiental d’estacionament regulat de Resident per a l'any 2024?

La tarifa d’estacionament regulat per a residents de l’AREA durant l’any 2024 continuarà sent de 0,2 euros/dia, amb un màxim d’1 euro/setmana, per a tots els vehicles, de qualsevol dels distintius ambientals homologats i sense distintiu ambiental, amb dret d'estacionament com a resident atorgat i per als mesos de gener a desembre, incloent-hi agost.

13. El comprovant d’estacionament em dona dret a aparcar a la mateixa plaça sense moure el vehicle el temps que vulgui?

No, l'ordenança vigent no permet estacionar un vehicle més de set dies seguits en el mateix lloc.

14. Tinc un nou vehicle i el vull estacionar a la meva zona de resident, què haig de fer?

Ens has de comunicar les dades del nou vehicle trucant al telèfon 010 o presencialment al Punt d'Atenció Ciutadana BSM (carrer Calàbria, 66 planta baixa - 08015 Barcelona). L'horari d'atenció al Punt d'Atenció Ciutadana BSM és dies laborables de dilluns a divendres de 8:30 h a 14:30 h i de 15:30 h a 19:30 h. Si ho prefereixes, pots reserva dia i hora en aquest enllaç: Cita Prèvia

15. Ja no tinc el vehicle que tenia associat al meu dret de resident. Com puc fer la baixa?

Es pot sol·licitar donar de baixa un vehicle associat al dret d’estacionament d’un resident:

 • Trucant al telèfon 010
 • De forma presencial en el Punt d'Atenció Ciutadana BSM: c. de Calàbria, 66 planta baixa (08015 Barcelona). Si voleu sol·licitar cita prèvia, ho podeu fer aquí.

16. Com puc obtenir un comprovant d’estacionament de resident des d’un parquímetre?

Un cop activada la pantalla del parquímetre, prem el botó ‘Inici’, selecciona el tipus d’estacionament ‘Residents’, introdueix la matrícula del vehicle, selecciona el número de dies pels que vols el comprovant d’estacionament i realitza el pagament.

Per a més detall, consulta els tutorials d’ús:
https://www.areaverda.cat/ca/informacio/parquimetre/utilitzacio-com-resident

17. Soc resident d'una zona exclusiva de residents. Què passarà si estaciono el vehicle un dissabte, diumenge o festiu sense el comprovant d’estacionament? Em poden denunciar?

No et denunciaran sempre que siguis un resident autoritzat i disposis del dret d’estacionament de resident de l’AREA. Els vigilants de la zona disposen de la informació i mitjans necessaris per identificar-te com a resident autoritzat.

18. Soc un resident amb dret d’estacionament concedit, com puc saber quina tarifa em correspon?

La tarifa d'estacionament regulat per a residents s'estableix en funció del distintiu ambiental que li correspon al teu vehicle. Per saber la tarifa que et correspon pots accedir a l’apartat Residents d'AREA d'aquest web.
També pots fer-ho a través del parquímetre introduint la matrícula del teu vehicle associada al teu dret d’estacionament de resident de l’AREA. 

19. Encara existeix l'antiga bonificació a residents per bona conducció?

L'Ordenança Fiscal núm. 3.12 vigent, que recull la normativa de les Tarifes Ambientals de l'estacionament regulat a Barcelona, no contempla bonificació a residents en relació amb les tarifes d'estacionament regulat.

20. He canviat la meva adreça d'empadronament dins de l'AREA i necessito poder estacionar a una nova zona. Què haig de fer?

Ens has de comunicar les noves dades a través de:

 • Telèfon 010
 • De forma presencial en el Punt d'Atenció Ciutadana BSM: c. de Calàbria, 66 planta baixa (08015 Barcelona). Si voleu sol·licitar cita prèvia, ho podeu fer aquí.

21. Com puc consultar el distintiu ambiental que li correspon al meu vehicle?

Pots comprovar el distintiu ambiental del teu vehicle al web de la DGT:
https://sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/ 

22. Soc titular d'un comerç ubicat a una zona diferent a la meva zona de resident. Puc canviar la meva assignació de zona d'AREA d'una a l'altre?

Si ets titular d'un comerç ubicat a una zona d'AREA diferent a la de la teva zona de residència, pots optar a canviar l'assignació de zona d'AREA a la que correspongui a l'adreça del domicili del teu comerç. Amb el canvi, renunciaràs al dret d’estacionament de resident de la teva zona de residència, que passaran a la zona del teu comerç només de dilluns a divendres. Només s'accepta un canvi per resident i comerç.

23. Quina documentació cal presentar per sol·licitar el canvi de zona d'AREA assignada a la del meu comerç?

Declaració censal a l'Agència Estatal d'Administració Tributària, certificació d'alta en el cens d'empresaris, professionals i retenidors de l'AEAT o l'últim rebut de preu públic de residus comercials i industrials. També s'ha de presentar una fotografia de la façana del comerç que acrediti que està a peu de carrer. Per a més informació consulti l'Ordenança Fiscal 3.12, Art. 8è, apartat 4.6

24. Què és una zona de solapament?

Una zona de solapament és aquella zona marcada en els mapes de les diferents zones de regulació d'AREA en la que es troben els límits de dues zones d'estacionament regulat i en la que poden estacionar residents adscrits a ambdues zones.

25. Què és una zona de desbordament?

Una zona de desbordament marcada al mapa d’una zona d’estacionament regulat indica que, tot i no ser carrers inclosos dins de la regulació de l’estacionament d’AREA, els seus residents que compleixin amb els requisits per gaudir dels drets d’estacionament de resident, podran aparcar dins dels límits de la zona d’estacionament regulat assignada amb dret de resident sempre que obtinguin el corresponent tiquet d’estacionament de resident. L’estacionament a la zona de desbordament continuarà sent lliure.