finalista a la millor proposta innovadora europea de 2019
23/09/2019

El projecte de gestió integrada per proporcionar una solució al repte de l’aparcament de les motos a Barcelona ha estat escollit finalista al Premi de millor proposta innovadora europea en la categoria d’innovació en l’aparcament 2019. La cerimònia de lliurament de premis ha tingut lloc en el marc del 19è Congrés de l’Associació Europea de Pàrquing (EPA) que s'ha celebrat a la ciutat de Málaga entre els dies 18 i 20 de setembre.

El projecte presentat, titulat Motorbike Challenge. Parking can make it, ha estat escollit finalista d’un total de 35 projectes presentats originaris de 15 països d’Europa i dels que el jurat encarregat de la selecció ha destacat l’alt nivell de qualitat.

Entre les candidatures presentades hi destaquen propostes innovadores presentats per les ciutats de Amsterdam (Països Baixos), Belgrad (Sèrbia), Colònia (Alemanya), Estocolm (Suècia), Hamburg (Alemanya), Londres (Regne Unit), Maastricht (Països Baixos), Oslo (Noruega), Paris (França) i Zagreb (Croàcia).

Entre els punts que el jurat ha valorat de la candidatura presentada per B:SM s’ha destacat tant la clara orientació en la millora de la qualitat de l’espai públic com una visió integradora de l’aparcament de les motos que permet actuacions en el sistema de regulació en superfície i en la xarxa d’aparcament municipal subterrani.

Característiques i trets distintius del projecte finalista

Donat l’estrès generat per l’espai limitat a les ciutats, i a la nostra en concret, Barcelona ha desenvolupat un conjunt d’eines de gestió integrada, que s’han posat en marxa tant en espais d’aparcament regulat en superfície com en aparcaments subterranis, amb l’objectiu d’equilibrar la distribució de l’espai públic.

Per un costat, les places d’aparcament regulat en superfície per a motos s’han redimensionat guanyant nous espais o s’han reubicat en altres àrees amb poca visibilitat per contribuir a l’equilibri de l’espai ocupat entre les diferents parts interessades. També s’ha restringit l’aparcament en espais de vianants per reduir el risc i s’ha augmentat la vigilància en aquestes zones per encoratjar el seu ús cívic.

De l’altre, en alguns aparcaments subterranis estrets de la Xarxa d’Aparcaments de BSM s’ha dut a terme una transformació de les places ampliant la grandària de les destinades a turismes i aprofitant l’espai restant entre columnes per reubicar les motos. D’aquesta manera, es dona resposta a la creixent tendència de l’amplada dels turismes actuals i la manca de places d’aparcament per a motos.

A més, s’ha fomentat l’ús de la moto als aparcaments subterranis oferint places per a motos a tota la Xarxa d’Aparcaments de BSM, implementant la tarifa per minuts per a motos i llançant una campanya de promoció especial per als motoristes en coordinació amb altres operadors de la ciutat.

A més, aquest sistema integrat no només està pensat per l’aparcament de motos si no que es podria estendre als altres mitjans de transport personal que estan creixent de forma exponencial en les grans ciutats com bicicletes o els diferents dispositius de mobilitat personal.

Lliurament dels Premis 2019

La cerimònia de lliurament de premis ha tingut lloc en el marc del 19è Congrés de l’Associació Europea de Pàrquing (EPA) que s'ha celebrat a la ciutat de Málaga entre els dies 18 i 20 de setembre.

L’Associació Europea de Pàrquing (EPA), fundada al 1983, és l’organització paraigües que reuneix a les diferents associacions d’estacionament d’Europa amb l’objectiu de facilitar la cooperació entre les organitzacions professionals d’aparcament dels diferent països, i l’intercanvi i el suport mutu d’experiències professionals relacionades amb l’estacionament i la mobilitat urbana.